"Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?"
"Büyüklük ve ikram sahibi Rabbinin adı ne yücedir!"
(er-Rahman suresi 77-78.ayet mealleri)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım....
Simidi neredeyse sevmeyen yok gibidir,üzerindeki çıtır çıtır mis gibi kokan susamları ile nefis bir yiyecektir simit.Sokak simidi haricinde bir de poğaçanın simit versiyonları var.İşte bu tarifte,simit poğaçanın kaşarlı versiyonunun tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Aile fertlerinin bir arada olduğu kahvaltı sofralarında simit poğaçalar,aile üyelerinin mutluluğuna vesile olan çok yerinde bir tarif.Yanında sıcacık bir çay eşliğinde tam bir ziyafet.Rabbimiz olmayanlara da bu güzellikleri ihsan etsin,bizlere de bu güzelliklerin hasretini,yokluğunu çektirmesin(amin).
SİMİT POĞAÇA NASIL HAZIRLANIR?
♥Klasik mayalı poğaça tarifimdeki hamur malzemelerine yarım çay kaşığı mahlep ilavesi(mahlepsiz de olur) ile hafif ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlanır,
o tariftede belirtiğim gibi unların kalitesine göre gerekli miktarlar değişiklik arzedebiliyor,o yüzden unun önce fazla miktarını ekleyip kalan miktarını azar azar ilave ederek hamurun kıvamını ayarlayın,
♥isterseniz hamuru akşamdan yoğurup üzeri kapalı olarak serin bir yerde sabaha kadar ağır ağır mayalandırabilirsiniz,sabah kahvaltı için şekillendirip pişirerek kahvaltıya sıcak simit poğaçalar hazır edebilirsiniz,
♥mayalanan hamuru hafif yağlanmış bir zemine alıp kabartma tozlu poğaçada olduğu gibi önce 2'ye,sonra her parçayı 4'e elde ettiğiniz her 4 parçanın her birisini de yine 4 eşit parçaya keserek 16 adet poğaça hamuru elde edin,
♥her parçayı elinizle veya merdane ile ortalarını daha kalın bırakarak çay tabağı büyüklüğünde açın,
♥istediğiniz iç malzemesini hamurun ortasına yerleştirip(1 numaralı resim) kenarlarını birbirine iyice yapıştırarak oval şekilde kapatın(2 numaralı resim),
bu poğaçalarda ben iç olarak kaşar peyniri kullandım,(kaşarı rendelenmiş olarak da kullanabilirsiniz)kalan hamur parçalarına da aynı işlemleri uygulayın,
poğaçaları batırmak için,
♥2-3 kaşık pekmez,az miktar su ve çok az yağ ilavesi ile hazırladığınız karışımı iyice karıştırarak pekmezin kıvamını açın,
hazırladığınız poğaçaların üstlerini önce pekmeze(3 numara),
♥sonra susama batırıp(4 numara) kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin,
♥üzerlerine makasla 2 veya 3 adet verev kesik atın(5 numaralı resim),isterseniz kesme işlemini keskin ince bir bıçakla da yapabilirsiniz,
♥poğaçaları 20 dak.kadar tepside mayalandırın(6 numaralı resim),
♥200 derecede ısıtılmış fırına poğaça tepsisini sürün,
♥poğaçalar kabarıp hafif kızarmaya başlayınca fırının ısısını biraz düşürün,
♥iyice kızaran poğaçaları fırından alın(7 numaralı resim)
♥poğaçalarınızı,ister sıcak,ister ılık olarak servis yapın,
poğaçalarınıza iç malzemesi olarak,maydanozlu beyaz peynirli veya peynirli patatesli iç de kullanabilirsiniz,simit poğaçalar sıcak veya ılık yemeye daha uygun poğaçalar,bekledikçe bildiğimiz simitlerde olduğu gibi yumuşayıp çıtırlıklarını kaybediyorlar.
Dikkatinizi çekti ise bu sefer susamları önceden kavurmadım,zira sokak simidinde kullandığım susamları önce kavurmuş,sonra simitleri susama bulamıştım.
Sevdiklerinizle hayırlı günlerde sağlık ve huzurla tüketmeniz için,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol ve devamlı olsun.
Bir de aşağıda linkini verdiğim simit tarifime bakabilirsiniz.
Kaşarlı Açık Simit/Kuş Yuvası Simitler
Yazımızın sonunda sizlere güzel bir sohbet hediye etmek istiyorum,keyifle hiç sıkılmadan dinleyeceğinize inanıyorum,Rabbim bizleri hayırlardan istifade edenlerden,ilmi ile razı olacağı ameller işleyenlerden eylesin(amin)...
No comments:
Post a Comment